ΑΡΧΙΚΗ

ΙΔΡΥΜΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΠΟΥΔΕΣ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

ERASMUS+

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

 
 
Λέκτορας Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Τέχνης των Νεότερων Χρόνων από το Νεοκλασικισμό έως τα καλλιτεχνικά ρεύματα του τέλους του 19ου αιώνα
Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα

Η Ασημίνα Κανιάρη είναι λέκτορας Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με επιβλέποντα καθηγητή τον Martin Kemp. Από το 2006 έως το 2010 διετέλεσε Ακαδημαϊκή Επισκέπτρια στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 2009 Scaliger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Leiden.

Έχει συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο προς τιμήν του Martin Kemp Αcts of Seeing: Artists, Scientists and the History of the Visual (London, Zidane, 2009) και τη δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά-Αγγλικά) της διάλεξης του Martin Kemp στη Βασιλική Εταιρία Επιστημών της Σουηδίας (2010) για την ιδεολογία της προόδου στην ιστοριογραφία της τέχνης Συνέχεια, Αλλαγή και Πρόοδος. Το Παράδειγμα των Τεχνών (Aθήνα, Γαβριηλίδης, 2014). Είναι συγγραφέας δύο μονογραφιών με αντικείμενο τις σχέσεις τέχνης και θεσμών από τον 19ο στον 20ό αιώνα Το Μουσείο ως χώρος της Ιστορίας της Τέχνης (Αθήνα, Γρηγόρη, 2013/2015) και Το φαινόμενο του Μουσείου και το γεγονός της Τέχνης (Αθήνα, Γρηγόρη 2015).

Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Ιστορία, Θεωρία και Ιστοριογραφία της Ευρωπαϊκής Τέχνης κατά το μακρό 19ο και 20ό αιώνα. Θεμέλια της Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρία των διακοσμητικών τεχνών κατά τον 19ο αιώνα. Σχέσεις Τέχνης, Επιστήμης και κοινωνίας στη νεότερη και σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία της Τέχνης. Οι έννοιες όραση και προοπτική στην ιστοριογραφία της τέχνης. Η έννοια του μέσου στην τέχνη μετά το 1960. Τέχνη και θεσμοί. Ιστορία εκθέσεων και συλλογών. Το Μουσείο.

e-mail: akaniari@asfa.gr
τηλ.: 210 48 01 288